Pojdi na glavno vsebino
0

Zakaj se pri dojenčku pojavi seboroični dermatitis?

Zakaj se pri dojenčku pojavi seboroični dermatitis?

Odkrijte, zakaj se pojavi seboroični dermatitis pri dojenčkih: raziščite vpliv hormonov, genetske dejavnike, vlogo glivic in prekomerno izločanje maščobe.

Seboroični dermatitis pri dojenčkih nastane zaradi kombinacije dveh glavnih dejavnikov, in sicer zaradi prekomerne aktivnosti žlez lojnic in prisotnosti glive Malassezia.

Najpogostejši vzroki za nastanek seboroičnega dermatitisa pri dojenčku

Najpogostejši vzroki za nastanek seboroičnega dermatitisa pri dojenčku so:

  • Prekomerno izločanje sebuma (seboroična hipersekrecija)
  • Razmnoževanje glive Malassezia
  • Oslabljen imunski sistem
  • Vpliv materinih hormonov
  • Genetska predispozicija

Vzajemno delovanje teh dejavnikov sproži kaskado dogodkov, ki vodijo do vnetja in kliničnih manifestacij seboroičnega dermatitisa.

Seboroični dermatitis pri dojenčkih je zapletena dermatološka motnja, katere izvor vključuje več dejavnikov, ki segajo od genetske predispozicije do imunske disfunkcije in interakcij s kožnimi mikroorganizmi.

Eden izmed ključnih razlogov za nastanek seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih je povezan z genetsko nagnjenostjo.

Raziskave so pokazale, da dedna podlaga igra pomembno vlogo pri ranljivosti posameznika za to kožno bolezen. Specifične genetske variacije vplivajo na strukturo in funkcijo kožne pregrade ter na imunski odziv na dražeče dejavnike, kot so kvasovke iz rodu Malassezia.

Poleg genetskih faktorjev pa je interakcija s kožnimi mikroorganizmi, še posebej Malassezia kvasovkami, ključni mehanizem pri patogenezi seboroičnega dermatitisa. Malassezia kvasovke so normalno prisotne na koži in v normalnih razmerah ne povzročajo težav.

Pri dojenčkih s seboroičnim dermatitisom pa je opaziti prekomerno rast teh kvasovk na prizadetih predelih kože. Kvasovke proizvajajo lipaze, encime, ki razgrajujejo kožne lipide v proste maščobne kisline. Te proste maščobne kisline lahko dražijo kožo in povzročajo vnetni odziv.

Ker je imunski sistem dojenčkov še vedno v razvoju, je njihova sposobnost za učinkovito regulacijo rasti in aktivnosti Malassezia kvasovk omejena.

Prirojeni imunski sistem je prvotna obramba, medtem ko je adaptivna imunost še nezrela. To pomeni, da dojenčki ne morejo optimalno nadzorovati vnetnega odziva na dražeče snovi, ki jih proizvajajo kvasovke na njihovi koži.

Poleg tega so študije odkrile, da so polimorfizmi genov, ki so vključeni v sintezo kožnih lipidov in imunski odziv, pomembni pri razvoju seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih. Specifične genetske variante, ki vplivajo na funkcionalnost teh procesov, lahko povečajo dovzetnost do te kožne bolezni.

Skratka, seboroični dermatitis pri dojenčkih je kompleksen rezultat interakcije med genetsko nagnjenostjo, imunskim odzivom in mikrobiološkimi dejavniki na koži. Razumevanje teh mehanizmov je ključno za razvoj ciljanih terapevtskih strategij in preventivnih ukrepov, ki lahko zmanjšajo pojavnost in resnost te pogoste dermatološke težave pri najmlajših.

Prekomerno izločanje sebuma pri dojenčkih

Nastane zaradi kompleksnega medsebojnega delovanja več dejavnikov, vendar je prekomerno izločanje sebuma, imenovano tudi seboroična hipersekrecija, eden od ključnih in znanstveno dokazanih vzrokov.

Študije so pokazale, da imajo dojenčki s seboroičnim dermatitisom znatno višje ravni sebuma na prizadetih območjih kože v primerjavi z zdravimi dojenčki.

Raziskave, kot je tista, ki jo je leta 2018 objavila revija "Pediatric Dermatology", so pokazale, da so imeli dojenčki s SD do 2,5-krat višjo koncentracijo sebuma na lasišču kot zdravi dojenčki.

Prekomerno izločanje sebuma

Prekomerno izločanje sebuma pri dojenčkih je eden glavnih razlogov za nastanek seboroičnega dermatitisa, kar potrjujejo različne medicinske študije. Sebum, ki ga proizvajajo žleze lojnice, je oljnat izloček kože, ki jo pomaga vlažiti in zaščititi.

Pri novorojenčkih in dojenčkih je povečano izločanje sebuma pogosto posledica vpliva materinskih androgenih hormonov, ki prehajajo skozi posteljico in ostanejo aktivni v telesu dojenčka tudi po rojstvu. To hormonsko spodbujeno izločanje sebuma ustvarja okolje, bogato z lipidi, kar je idealno za rast in razmnoževanje kvasovk Malassezia, ki so del normalne kožne mikroflore​.

Malassezia kvasovke se hranijo s sebumom, kar vodi do njihovega prekomernega razmnoževanja. To lahko sproži vnetni odziv v koži, saj razgradni produkti kvasovk in presežek lipidov motijo kožno bariero in povzročajo draženje. Posledično pride do kliničnih izbruhov seboroičnega dermatitisa, kot so eritem, mastne rumene luske in luščenje kože, predvsem na področjih z večjo gostoto lojnic, kot so lasišče, obraz, za ušesi in v kožnih gubah​​.

Poleg tega, sebum deluje kot fizična pregrada, ki zadržuje odmrle kožne celice in mikroorganizme na površini kože, kar dodatno prispeva k nastanku vnetja. S tem je prekomerno izločanje sebuma izvor hrane za patogene mikroorganizme, hkrati pa povzroči tudi kopičenje dražečih snovi na koži.

Zaradi teh razlogov je prekomerno izločanje sebuma ključni patofiziološki mehanizem pri razvoju seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih, kar potrjujejo številne klinične opazke in raziskave.

Razmnoževanje glive Malassezia pri dojenčkih

Glive Malassezia so glavni vzrok seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih, ker se lahko prekomerno razmnožijo na lasišču in koži.

To povzroči vnetje, rdečino in luskavost, ki so značilni simptomi seboroičnega dermatitisa.

Dojenčkova koža proizvaja več sebuma kot odrasla, kar ustvarja idealno okolje za rast glive. Razmnoževanje glive sproži vnetni odziv, ki se kaže kot rumene, mastne luske, rdečica in srbež.

Razmnoževanje glive Malassezia

Glive Malassezia so ključni etiološki dejavnik pri razvoju seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih zaradi njihove sposobnosti, da kolonizirajo kožo in izkoriščajo lipidno bogato okolje, ki ga zagotavlja sebum.

Malassezia je lipofilna gliva, kar pomeni da se hrani z maščobnimi kislinami v sebumu. Povečana aktivnost lojnic pri dojenčkih je odgovorna za prekomerno izločanje sebuma. Te glive izločajo lipaze, enicime ki razgradijo trigliceride v sebumu, kar vodi do sproščanja prostih maščobnih kislin, ki lahko dražijo kožo in povzročijo vnetni odziv.

Klinične študije so pokazale, da povečana količina Malassezia na koži dojenčkov korelira z razvojem simptomov seboroičnega dermatitisa, kot so eritematozne, mastne luske in luščenje kože, kar se pogosto pojavlja na lasišču, obrazu in v kožnih gubah

Poleg tega Malassezia deluje kot aktivator imunskega sistema, kar vodi do sproščanja pro-vnetnih citokinov in s tem povečanja vnetnega odziva. Ta imunološki odziv je še posebej izrazit pri dojenčkih zaradi nezrelosti njihovega imunskega sistema, kar povzroči prekomerno vnetno reakcijo na prisotnost glive.

Raziskave so tudi pokazale, da specifične vrste Malassezia, kot sta Malassezia furfur in Malassezia globosa, igrajo pomembno vlogo pri patogenezi seboroičnega dermatitisa s svojo sposobnostjo prilagajanja na lipidno bogato okolje kože dojenčkov, kar še povečuje njihov patogeni potencial.

Zaradi teh mehanizmov je Malassezia glavni dejavnik pri nastanku seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih, saj njena prisotnost in metabolna aktivnost neposredno vodita do kožnega vnetja in draženja.

Razumevanje vloge Malassezia pri tem stanju omogoča ciljanje terapevtskih strategij, ki vključujejo uporabo antimikotičnih sredstev za zmanjšanje kolonizacije in protivnetnih zdravil za obvladovanje vnetnega odziva, kar bistveno izboljša potek bolezni in kakovost življenja prizadetih dojenčkov.

Oslabljen imunski sistem pri dojenčkih

Zaradi nezrelega imunskega sistema so dojenčki bolj dovzetni za okužbe z glivicami Malassezia, ki so pogosto povezane s seboroičnim dermatitisom .

Njihov oslabljen imunski sistem morda ni dovolj močan, da bi nadzoroval rast glive, kar lahko privede do vnetja, rdečine in luskavosti.

Seboroični dermatitis pri dojenčkih, znan tudi kot "temenica," je pogosta dermatološka motnja, za katero so značilne mastne, rumenkaste luske in rdečina na lasišču ter drugih delih telesa.

Oslabljen imunski sistem pri dojenčkih je ključni dejavnik pri razvoju te motnje. V zgodnjem otroštvu je imunski sistem še v razvoju, kar pomeni, da je sposobnost telesa za boj proti mikroorganizmom in vnetjem omejena. Prirojeni imunski sistem je v tej fazi glavna obramba, medtem ko je adaptivna imunost še vedno nezrela in nepopolna.

Poleg tega so dojenčki z oslabljenim imunskim sistemom bolj dovzetni za sekundarne okužbe, ki lahko poslabšajo simptome in podaljšajo trajanje bolezni.

Oslabljen imunski sistem pri dojenčkih omogoča prekomerno razmnoževanje Malassezia kvasovk, kar vodi do sproščanja dražečih snovi in posledičnega vnetja.

Ta cikel povzroča značilne simptome seboroičnega dermatitisa. Numerične raziskave podpirajo to hipotezo, saj približno 70-80% dojenčkov z diagnozo seboroičnega dermatitisa kaže znake imunske disfunkcije ali počasnega imunskega odziva na kožne mikroorganizme.

Tako je jasno, da nezrelost imunskega sistema igra ključno vlogo pri razvoju seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih. Oslabljen imunski odziv ne more ustrezno nadzorovati rasti in aktivnosti Malassezia kvasovk, kar vodi do vnetnih reakcij in značilnih kliničnih manifestacij te motnje.

Razumevanje te povezave je ključnega pomena za razvoj učinkovitih terapevtskih pristopov in preprečevanje ponovitev te pogoste dermatološke težave pri dojenčkih .

Vpliv materinih hormonov na dojenčka

Vpliv maternih hormonov na nastanek seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih je pomemben zaradi njihove sposobnosti, da vplivajo na razvoj in delovanje lojnic ter lasnih mešičkov že v maternici in po rojstvu.

Med nosečnostjo hormoni, kot so estrogeni in androgeni, prehajajo skozi posteljico in lahko stimulirajo receptorje na teh tkivih, kar povzroča povečano izločanje lojnic. Ta povečana proizvodnja sebuma lahko ustvari ugodne pogoje za rast in razmnoževanje mikroorganizmov na koži, kar lahko prispeva k razvoju seboroičnega dermatitisa.

Poleg tega so hormonske spremembe povezane tudi z nezrelostjo imunskega sistema dojenčkov, kar lahko dodatno prispeva k občutljivosti kože in vnetnim odzivom.

Tako kompleksna interakcija med hormoni, imunskim sistemom in funkcionalnostjo kožnih žlez je ključna pri razumevanju mehanizmov, ki pripeljejo do nastanka seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih.

Genetska predispozicija seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih

Zato, ker nekateri dojenčki podedovano nosijo genetske dejavnike, ki povečujejo njihovo dovzetnost za seboroični dermatitis, so bolj izpostavljeni tveganju za razvoj te bolezni.

Raziskave so pokazale, da imajo dojenčki s starši, ki so imeli seboroični dermatitis, do 8-krat večjo verjetnost, da bodo sami razvili to bolezen.

To močno kaže na vlogo genetske predispozicije pri nastanku seboroičnega dermatitisa.

Genetska nagnjenost je povezana z dedno podlago, ki vpliva na funkcije kožne pregrade in imunskega sistema. Študije so pokazale, da so nekatere genetske variante povezane z okvaro kožne bariere in nagnjenostjo k vnetnim reakcijam, ki so pogoste pri seboroičnem dermatitisu.

Povezave med specifičnimi genetskimi markerji, kot so variacije v genih za filagrin in ceramid, ter pogostostjo seboroičnega dermatitisa so bile opazovane v populacijskih študijah.

Genetska predispozicija serboričnega dermatitisa pri dojenčkih

Raziskave so identificirale tudi polimorfizme v genih, ki so povezani z regulacijo imunskega odziva in sintezo kožnih lipidov, kar lahko dodatno prispeva k razvoju te kožne motnje pri dojenčkih.

Znanstveniki so prav tako opazili, da so nekateri člani iste družine bolj nagnjeni k seboroičnemu dermatitisu, kar kaže na pomembno vlogo genetskega ozadja pri določanju tveganja za to stanje.

Razumevanje genetskih mehanizmov, ki stojijo za seboroičnim dermatitisom, lahko vodi k razvoju bolj ciljanih terapevtskih pristopov in preventivnih ukrepov, ki bi lahko zmanjšali pojavnost te neprijetne dermatološke težave pri dojenčkih.

Viri:

Povejte naprej: